Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2014 11:24 - Орфей и Евредика - легенда за любовта
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 6904 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 12.10.2014 12:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В Тракия, на речния бог ЕАГЪР и музата КАЛИОПА се родил син, когото нарекли ОРФЕЙ. Докато връстниците му тичали и се упражнявали в стрелба с лък или хвърляне на копие, ОРФЕЙ прекарвал цели часове, захласнат в песента на птиците, а през останалото време свирел на лира. Звучните му песни огласял и полето и планината и скоро славата му на ненадминат певец се разнесла навсякъде. Не само хората спирали насред пътя си, заслушани като омагьосани в чудния глас на ОРФЕЙ. Дърветата около него свеждали клоните си, листата им преставали да шумят. От близки и далечни ори долитали птици, изоставили гнездата си, и унесени слушали нежните звуци на лирата. Даже скалите потрепвали от божествените песни.
image
Веднъж ОРФЕЙ срешнал в планината орската нимфа ЕВРИДИКА, влюбил се безумно и се оженил за нея. Но щастието им не продължило дълго.

                                        ОРФЕЙ и ЕВРИДИКА


Една прекрасна пролетна утрин ЕВРИДИКА отишла да си поиграе с дружките си, нимфите, на една изпьстрена с цветя ливада. Слънцето обсипвало замята с лъскава топлина, цветята излъчвали упоителен аромат. Весело се гонели нимфите и смехът и песните им ехтели в
светлата гора. Изведнъж ЕВРИДИКА изпищяла от болка - както тичала из
цъфналата ливада, настъпила една змия, която забила отровните си зъби в крака й. Уплашените нимфи дотичали при ЕВРИДИКА, но било късно. Тя паднала мъртва в рьцете им. Плач и ридания изпълнили околността. 
ОРФЕЙ потънал в скръб и отчаяние. От ден на ден мъката му ставала все по-тежка, нямало вече радост за него в живота.
Тогава певецът решил да слезе в подземното царство на мъртвите, за да
измоли от боговете, които царували там-ХАДЕС и ПЕРСЕФОНА, да му върнат ЕВРИДИКА.

image
През една дълбока пропаст той се спуснал до свещената река СТИКС. Нито един жив човек не можел да я премине - на другия й бряг се намирало мрачното царство на мъртвите и лодкарят ХАРОН пренасял до
там само техните безплътни сенки. Тогава ОРФЕЙ дръпнал струните на лирата си. Заслушал се суровият лодкар в тъжната песен и не разбрал как ОРФЕЙ влязъл лодката му и как той го прекарал през мрачната река.


Застанал певецът пред ХАДЕС и ПЕРСЕФОНА и излял мъката си в песен. В очите на строгите богове се появили сълзи. Трогнали се те и ХАДЕС рекъл: "Дабре, ще върнем ЕВРИДИКА в живота, но при едно условие: докато излезете от моето царство, тя ще върви след тебе. Помни добре-ти не трябва да се извръщаш, за да я видиш. Ако го направиш, ще я загубиш авинаги!"

Тръгнали ОРФЕЙ и ЕВРИДИКА към земята през царсвото на мъртвите.
Наоколо-гробна тишина и непрогледен мрак. Колкото и да се ослушвал, ОРФЕЙ не чувал никакви стъпки. Дали ЕВРИДИКА върви след него? А ако е останала на пътя? Защо му е да се връща в живота, ако тя не е с него? Ето, че лъчи започнали да пронизват мрака - наближавали царсвото на на живите. Тогава ОРФЕЙ не издържал и се обърнал да види дали ЕВРИДИКА е с него. Видял зад себе си безплътната й сянка, протегнал ръце да я прегърне, но тя в миг полетяла надолу и завинаги потънала в непрогледния мрак на царството на сенките.


Заплакъл ОРФЕЙ, върнал се при СТИКС, но макар че изсвирил най-тъжните си песни, нищо вече не трогнало лодкаря ХАРОН.
Сломен и отчаян, ОРФЕЙ се върнал в родната ТРАКИЯ. Четири години тъгувал той за ЕВРИДИКА и не поглеждал друга
жена. Заглъхнали песните му.

Един пролетен ден, когато пъстри цветове отрупвали клоните на дърветата, ОРФЕЙ сякаш събуден от сън, докоснал струните на лирата си. Всичко наоколо замряло, омагьосано от вълшебната песен. Изведнъж се дочули силни крясъци. Това били пияни жени, празнуващи празника на бога на виното, БАКХ. Наричали ги вакханки. Те
закрещели: "Ето го нашия враг! Ето го женомразеца!
И още информация:
1. Митът за Орфей и Евридика _ Rozali.com
2. Легендата за Орфей -
3. Митът за Орфей _ VBOX7
4.. Мита за Орфей        
5. Митът за Орфей възкръсва в Родопите. Вестник Десант.
6. Орфей _ Митове и Легенди
7.Орфей _ Личности _ История на България










Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600521
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031